Patthelyzet mobiltorony ügyben PDF Nyomtatás E-mail
2013. október 29. kedd, 20:30

2013. október 31-én (csütörtökön reggel 8.00 órakor) ismét a képviselő-testület elé kerül a mobiltorony ügye.
Az ülés nyilvános, ezért javasoljuk az érintettek részvételét rajta!

Előzmények:
A 2013. október 15-i képviselő-testületi ülésen Pásztor Béla polgármester napirendre tűzte Tolnai Ildikó képviselőasszony előterjesztését, amelyben kérte a képviselő-testületet, hogy vonja vissza a 2013. június 11-i ülésen született határozatát, amely két darab, 40 méter magas mobilátjátszótorony telepítéséhez járult hozzá a Ligetek és Ivacsok városrészben, lakóövezeten belül.

Tolnai Ildikó a napirendi pont előadójaként, tájékoztatta a képviselő-testület tagjait arról, hogy 750 aláírást gyűjtöttek össze az érintett városrészek lakói, tiltakozásukat kifejezve a lakóövezeten belüli,  sugárzó mobiltornyok létesítése ellen. Kiemelte az átjátszó tornyok egészségügyi hatásainak tisztázatlanságát, a tornyok közelében lévő ingatlanok értékcsökkenését (ezek szerepelnek az aláírók petíciójában), és a tiltakozók nagy számát. Felhívta a figyelmet a városvezetés felelősségére abban a kérdésben, hogy az elővigyázatosság elvét betartva szabad csak döntést hozni, azaz a város nem vállalhat kockázatot a mobiltornyokkal kapcsolatos bizonytalan tényezők miatt, és kérte a határozat visszavonását.
A testületi ülésen a lakosság részéről többen is megjelentek és szót kaptak. A lakosok megerősítették a képviselő asszony által elmondottakat, szóvá tették a lakossági tájékoztatás elmaradását, és kijelentették, hogy nem kívánják a tornyokat látni.

Pásztor Béla válaszában elmondta, hogy ezeknek a tornyoknak nincs semmilyen káros hatása, Budapesten is az emeletes házak tetején vannak elhelyezve, Őrbottyánban is a házak között van, ezért nem érti miért okoz ez problémát a lakosságnak és a képviselő asszonynak. Javasolta utólagos lakossági fórum megtartását a Telenor mobilszolgáltató bevonásával, hozzátéve, hogy talán a szakmai vélemény meg tudja győzni a lakosokat, esetleg felajánlják alacsonyabb tornyok létesítését. Egyben javasolta a határozat felfüggesztését.
Tolnai Ildikó kifejtette, hogy nagy különbség van egy határozat felfüggesztése és az általa javasolt visszavonás között. A lakosság egyértelművé tette, hogy ezen a két területen nem szeretné látni a tornyokat, ezért csak a határozat visszavonásával tud egyetérteni, és névszerinti szavazást kért. Szalontai Boldizsár képviselő az előterjesztésben szereplő határozati javaslat két pontjával nem értett egyet, nevezetesen azzal, hogy tisztázatlanok az egészségügyi kockázatok és az ingatlanok ára csökken. Kijelentette, hogy ő csak az aláírók magas száma miatt tudja támogatni az előterjesztést.
Ezt követően Tolnai Ildikó felolvasta azt a szöveget, melyet az aláírásgyűjtés során a lakosok aláírtak. Hangsúlyozta, hogy a 750 aláírót képviseli az ügyben. Szakhmáry Sándor, a Ligetekben megválasztott képviselő, ill. alpolgármester, hozzászólásában arról beszélt, hogy 9-10 éves gyerekek gyűjtötték az aláírásokat. Ezt a kijelentését egy jelenlévő lakos kikérte magának és azonnal cáfolta, egyben elmondta, hogy ő maga egyedül 250 aláírást gyűjtött. A napirendi pont tárgyalása hosszasan elhúzódott, több alkalommal ismételve már az elhangzottakat, időnként elbeszélve egymás mellett. A szavazás előtt, 10.30-kor Polgármester úr fontos tárgyalásra hivatkozva az ülést berekesztette, hozzátéve, hogy majd kijelöli az újabb időpontot. A mobiltornyok építéséről szóló határozat így továbbra is érvényben maradt.
Az ügy fejleményeiről honlapunkon és Facebook-oldalunkon keresztül folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot. A képviselő-testületi ülések kevés törvényi kivétellel nyilvánosak, ezért minden lakosnak joga van elmenni rá!

További információ:
Szabóné Tolnai Ildikó képviselő
(30) 9704-644

A mobiltornyok építése kapcsán a 2013. június 11-ei képviselő-testületi ülésen:

Igennel szavazott: Pásztor Béla polgármester, Bobál Imréné, Harcos György, Nagy István, Szakmáry Sándor, Szalontai Boldizsár, Szénás Zsoltné (Borgulya Rita), Tóth Sándor
Nemmel szavazott: Gáncs Gábor
Távolmaradását előre bejelentette: Kosik József, Dr. Marik György, Szabóné Tolnai Ildikó képviselő

Módosítás dátuma: 2013. november 27. szerda, 00:43