Média szereplések PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Elpazarolt értékeink - a veresegyházi Malom-tó (2004)
Készítette Bereczki Barna Zoltán, a Tavirózsa Egyesület támogatásával

A több mint félezer éves Malom-tónak minden korban meghatározó szerepe volt Veresegyház életében (vízimalom működtetése, halászat, nádvágás, jégvágás, strandolás, horgászat, tanösvény...).

A XX. században az emberi beavatkozások és terhelések (vízrendezések és vízszennyezések) következtében jelentősen romlott a tó természetes öntisztító-képessége és ökológiai állapota. Ennek jelei elsősorban vízvirágzásokban (tömeges algásodásban) és sok védett állat- és növényfaj kipusztulásában mutatkoznak meg.

Az ökoszisztéma szolgáltatások (tiszta víz, természetes halszaporulat stb.) sérülésének az elmúlt másfél évtizedben már társadalmi és gazdasági következményei is vannak: a turizmus (strandolók és horgászok száma) egyaránt drasztikusan visszaesett.
A Tavirózsa Egyesület fő céljai között szerepel a térség vizes élőhelyeinek védelme/megmentése, a veszélyeztető tényezők és a természeti értékek bemutatása (mely egyben megalakulásunk indítéka is volt).
A Malom-tó megmentése érdekében az elmúlt években átfogó tudományos (ökológiai) vizsgálatokat végeztünk és végeztettünk, melyek megteremtették a szakmai alapját a tó szennyezése megszüntetésének és rehabilitációjának. Jelentős részben egyesületünk szakmai segítségének köszönhető, hogy Veresegyház Város Önkormányzata 2008-ban Európai Uniós forrásokat nyert a (paradox módon) a Malom-tavat 1996 óta szennyező szenyvíztisztító rekonstrukciójára, bővítésére és a tó rehabilitációjára.
A több évtizednyi káros emberi hatásokat ugyan csak hosszabb távon lehet (de nem maradéktalanul) helyrehozni, azonban reményeink szerint néhány éven belül már érzékelhető hatásai lesznek a napjainkban zajló fejlesztéseknek...
2009. június.
Szervező: ÉVE, meghívott: Tavirózsa Egyesület

 

Fecskendőgyár interjú

2007. május 30.

Interjú a Duna TV-ben a Veresegyházra tervezett fecskendőgyár (veszélyes üzem) kapcsán

A polgármester az alábbi televíziós megnyilatkozásakor valótlanságot állított a Tavirózsa Egyesületről. A bírósági helyreigazításról itt olvashat.

 

Tavirózsa a Facebook-on!