BejelentkezésVeszélyben a veresi tavak – lesújtóak a vízminőség-mérési eredmények PDF Nyomtatás E-mail
Írta: --   
2021. március 15. hétfő, 14:49

 

VESZÉLYBEN A VERESI TAVAK – LESÚJTÓAK A VÍZMINŐSÉG-MÉRÉSI EREDMÉNYEK

Megérkeztek a Tavirózsa Egyesület vállalkozói megbízása és hatósági bejelentése kapcsán az akkreditált vízminőség-vizsgálati eredmények a szennyvíztisztító január-februári, nyárfás területen történt szennyezése kapcsán.

Az eredmények lesújtóak. A mérési adatok alapján a nyárfás öntözőterületnél kilocsolt, több ezer köbméternyi víz gyakorlatilag tisztítatlan szennyvíz volt. A locsolás következtében kialakult szennyvíz tócsában az Enterococcus baktérium mennyisége 400-szorosan (!!!) haladta meg a kibocsátható, tisztított szennyvízre előírt határértéket. Megállapítást nyert továbbá, hogy az Álomhegyi-tározóban történt halpusztulás oka a szennyvíz okozta szennyezés volt. A határértékeket ui. többszörösen meghaladta az ammónium- és a nitrit koncentráció, mely oxigénhiányos állapotra utal. Az ilyen magas ammónium-szintből bizonyos környezeti feltételek mellett mérgező ammónia is felszabadul, a nitrit pedig a mért mennyiségben önmagában is toxikus a halakra.

A szennyvíz kibocsátás március eleje óta megszűnt, azonban a szennyezés a folyásirányban a nyárfás terület alatt elhelyezkedő Ivacsi- és Malom-tavakat néhány hónapon belül el fogja érni a talajvízen keresztül. Fontos kérdés, de előre nem kiszámítható, hogy a szennyezés milyen mértékben fog felhígulni. Az ammónium és a nitrit a tavakba jutva átalakulhat veszélytelen nitráttá, azonban a kibocsátott extrém magas foszfor koncentráció allergén cianobaktériumok („kékalgák”) intenzív elszaporodását okozhatja. Közegészségügyi kockázatot jelent, hogy a Coli és az Enterococcus baktériumok eljuthatnak a felszíni vizekbe, így a Malom-tó strandjára is.

Mintavétel:

2021. 03. 02.

Nyárfásnál kilocsolt

szennyvíz tócsája

(vizsgálta: BFKH)

Tisztított szennyvízre vonatkozó határértékek*

Határérték túllépés

mértéke

Potenciális hatás/következmény

tavakba jutás esetén

Coli baktérium

(db/100 ml)

2 420

500

~ 5-szörös

humán fertőzés

Enterococcus baktérium

(db/100 ml)

80 000

200

400-szoros

humán fertőzés

Összes foszfor (mg/l)

12,6

0,7

18-szoros

mérgező cianobaktériumok elszaporodása Þ humán kötőhártya gyulladás

Ammónium-ion (mg/l)

47,0

1,6

~ 29-szeres

halpusztulás

Mintavétel:

2021. 03. 04.

Álomhegyi-tározó vize**

(vizsgálta: NÉBIH)

Tavakra vonatkozó határértékek***

Határérték túllépés

mértéke

Potenciális hatás/következmény

tavakba jutás esetén

Ammónium-ion (mg/l)

2,2

0,5

~ 4-szeres

mérgező ammónia felszabadulása Þ halpusztulás

Nitrit-ion (mg/l)

1,2

0,3

~ 4-szeres

halpusztulás

A Tavirózsa Egyesület véleménye szerint mind a tulajdonos önkormányzatok (Veresegyház, Erdőkertes, Szada), mind az üzemeltető DMRV Zrt. felelőssége felmerül. Információink szerint ui. a szennyvíztisztító és a nyárfás öntözőterület üzemeltetésének problémái, és a létesítmény túlterhelése is hozzájárult a kialakult helyzethez. A parcellázások/ingatlanértékesítések miatt a várható túlterhelés ráadásul előre látható volt (ez már az előző szennyvíztisztítónál is gondot okozott 2010-ben). Már legalább 3 évvel ezelőtt el kellett volna kezdeni a – jelenleg egyébként zajló – korszerűsítési, telepbővítési előkészületeket.

További problémák:

- a nyárfás területen 9 db olyan talajvízmonitoring kút üzemel, melyek arra hivatottak, hogy az esetleges szennyezéseket nyomon követhessék. Sajnálatos módon ezeknek a kutaknak a megszüntetése jelenleg folyamatban van.

- a szennyvíztisztító korábbi üzemeltetési engedélyében a hatóság előírta, hogy a DMRV Zrt. 2013-2018 között vizsgálja a Malom-tó strandján a víz algásodásának mértékét (a vizek szennyezése ui. gyakran algásodást okoz). Tudomásunk szerint ezeket a méréseket nem végezték el.

- napról-napra újabb ingatlanok kötnek rá a kapacitásán (5000 m3/nap) túlterhelt szennyvíztisztítóra, mely jogszabályba ütközik.

A Tavirózsa Egyesület elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi állapotot, ezért megtesz minden lépést annak érdekében, hogy az üzemeltetés javítása, illetve a telep bővítése mielőbb megtörténjen (szükség esetén hatósági intézkedések „kikényszerítése”, pályázati források felkutatása).

Ameddig nem történik meg a korszerűsítés és a bővítés, az új ingatlanok hálózatra kötését – kivéve a folyamatban lévő ügyeket – meg kell tiltani. Amennyiben a céljainkat hatósági úton nem tudjuk elérni, jogi úton fogjuk rendezni az ügyet.

Ezúton is köszönjük a T. Támogatóinknak az adományokat, melyek nélkül a vízminőség-vizsgálatokat nem tudtuk volna elvégeztetni!

Nevesített támogatóink: Horváth Ákos, Koós Krisztián.

Korábbi, kapcsolódó veresi anyagok ebben a témában:

Szennyvíziszap a határban, szennyvíz az élõvizekben (83-84. oldal)

Boda (2003): Fekália a határban, szemét a bányában. Népszabadság, 2003. 06. 19.

Fotó: Tömeges halpusztulás a veresegyházi Álomhegyi-tározón (Pest Megyei Kormányhivatal)

Módosítás dátuma: 2021. március 15. hétfő, 15:21