Újjászületett a Veresegyházi Tavak Tanösvény PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tatár Sándor   
2022. október 25. kedd, 10:22

2005. május 25.: a Tavirózsa Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a WWF Magyarországgal együttműködve átadja a tavak körül kialakított tanösvényét. A társadalmi munkában létrehozott tanösvényünk anyagköltségéhez a 2004-ben nagy sikerrel megrendezett Tavirózsa Bál bevételei teremtették meg a fedezetet. Az eseményrõl a Duna TV, a Kossuth Rádió, az Élet és Tudomány cikke, és a National Geographic honlapja is hírt adott.

Túravezetéseinket nem hirdetjük, de mai napig így is összesen közel 7 000 fõ vett részt rajtuk, az óvodás korosztálytól a nyugdíjasig, a hátrányos helyzetűektõl az árvízkárosultakon át, a sérült gyermekekig. Sok esetben távoli településekről (pl. Győrből) is érkeztek hozzánk látogatók, de külföldi diákokat is fogadtunk már. Az oklevelekkel elismert sétákat Ádám Szilvia, Boros Gábor, dr. Krenedits Sándor, Piros Zoltán, Rekvényi Ágnes és dr. Tatár Sándor tartották.

 

Lepkeröptetés ovisokkal

 

Az egyik legfelemelõbb érzés az volt, amikor a Nemzetközi Petõ Intézet kerekesszékes gyermekei is rácsodálkozhattak a természet szépségeire. Szintén megható pillanat volt, amikor egy kisfiú a túravezetés élményéért cserébe/hálájának jeléül a féltett növényhatározó könyvét szerette volna odaajándékozni egyik vezetőnknek. Különös kalandban volt része annak a gyerekcsoportnak is, mely éppen egy békát nyelő siklót figyelhetett meg a nádasban.

 

A tanösvény 2017-ben már rászorult egy részleges megújításra: februárban az országos szinten védett Malom-tó Nagy-úszólápját illegálisan felgyújtották, melynek során leégett az egykori védett növényeket ábrázoló táblák nagy része, és elpusztultak a nádasban telelő állatok (egy vidra tetemet is találtunk). A táblákat még 2017 tavaszán pótoltuk, a Gamesz pedig felújította a Nagy-úszólápra vezető fahidat. A tó élővilágát ugyanakkor jelenleg más veszélyek is fenyegetik: időnként a szennyvíztisztító terhelése okoz problémát, de a hűvös mikroklímát igénylő élővilágára az is kedvezőtlen hatással van, hogy 2021-ben viacolor utat építettek a nyugati parton. A természetvédelmi kihívásokat tovább tetézi, hogy a 2016-ban megtelepedett hódok kiették a Malom-tóból a védett tavirózsa teljes állományát.

Idén lecseréltük a tanösvény tóstrand bejáratánál található, kopott kezdőtábláját, és 3 új tájékoztató táblát is kihelyeztünk. Az útvonalat pedig 2 újabb helyszínnel, 13 állomásosra bővítettük. A megújított állomásokat számozott akácfacölöpök jelzik, és egyes növények is új táblákat kaptak. Megjelent a tanösvény füzet átdolgozott, bővített 3. kiadása is.

A Tavirózsa Egyesület ezúton is köszöni a tanösvény felújításának támogatását Pest Megye Önkormányzata Civil Támogatási Alapjának, Kisák Péternek/Gamesznek, és az Éden Lounge Étterem és Panziónak. Előzetes bejelentkezéssel áprilistól októberig továbbra is várjuk a csoportok, családok jelentkezését túravezetéseinkre.

Módosítás dátuma: 2023. március 17. péntek, 21:39