Javaslatok a Malom-tó körüli sétány létrehozására PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tatár Sándor   
2021. április 17. szombat, 13:41

 

Javaslatok a Malom-tó körüli sétány létrehozására

A Malom-tó körüli utak (nyugati part, keleti part: Találkozók útja) és környezetük rendezése iránt jelentős a társadalmi igény, különös tekintettel arra, hogy sokak kedvelt rekreációs területe. Az esős időben sáros, száraz időben pedig poros útszakaszok és a kulturált utcabútorok (pl. padok, asztalok, szemetesek) hiánya régóta megoldandó problémák. A Tavirózsa Egyesület ezért az alábbi javaslatokat teszi az önkormányzatnak.

(képünk illusztráció!)

Tekintettel arra, hogy a tó országosan védettséget élvező lápi élőhely, csak olyan fejlesztés megvalósítása jöhet szóba, mely – különös tekintettel a vízminőségre és a számos védett állat- és növényfajra – környezetkímélő és természetbe illő. Ugyanakkor természetesen biztosítani szükséges a tóparti házak megközelítését (célforgalom), és szükség esetén a mentő, tűzoltó, rendőrség bejutását is.

Cél: sétány jelleg létrehozása, természetközeli kapcsolódás, forgalom- és zajmentes övezet kialakítása.

1. JAVASLAT ÚTBURKOLATRA: Stabilizer természetes burkolat növényi kötőanyag keverékkel (http://mixtura.hu/_user/page/items/34/31.pdf)

A célfogalmon kívüli egyéb személygépkocsi forgalmat ki kell zárni, a hosszabb egyenes szakaszokra fekvőrendőrök kihelyezése javasolt. Kisebb parkolók biztosítását a sétányok külső belépési pontjainál kell kialakítani, ezzel is növelve a terület értékét. A Malom-tó keleti partján a Találkozók útját a Vásártér utcai csatlakozásnál javasolt virágládákkal zsákutcaként lezárni az átmenő gépjárműforgalom elől. Ennek kapcsán figyelmeztető táblák kihelyezése is szükséges. Ugyanilyen lezárás célszerű a nyugati parton a Tó utca és a gyalogoshíd közötti szakasz esetében.

A Stabilizer burkolat tulajdonságai, előnyei:

- gazdaságilag hatékony, fenntartható, alacsony karbantartási igény,

- teherbíró és vízáteresztő (külön vízelvezetési rendszer kiépítése gazdaságilag drágábbá tenné a beruházást),

- személygépkocsi és rendőrség, tűzoltóság, mentők eseti megközelítése miatt szükséges teherbíró pályaszerkezetre lehet méretezni,

- számos külföldi és magyarországi projektben már alkalmazott.

A Stabilizer burkolat tulajdonságai:

- környezetbarát, ezért természetvédelmi területeken is alkalmazható

- korlátlan vízáteresztő és fagyálló képességgel rendelkezik

- hosszú élettartam,

- biztosítja a talaj szellőzését és a kipárolgást

- szín- és formatartó

- fuga- és dilatáció mentes

- 100%-ban újrafelhasználható.

2. JAVASLATOK UTCABÚTOROKRA:

Malom-tavi sétálóutca koncepcióterve

(a koncepcióterv készíttetője: Tavirózsa Egyesület)

Kiegészítések:

Előnyben kell részesíteni a természetes – elsősorban a fa- – anyagok használatát. A tartósság érdekében az utcabútorok és a tóhoz közeli pallóút esetében az akác és/vagy a vörösfenyő alkalmazása célszerű. Feliratok, festések esetében döntően a barna és/vagy a zöld alapszínek javasoltak.

Nagyon fontos, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edények térfogata megfelelő legyen (főleg a műanyag gyűjtő esetében szükséges relatíve nagy méret, de itt palacklapító elhelyezése is szükséges). E mellett biztosítani kel a szelektíven nem gyűjthető, "egyéb" hulladéknak is edényzetet.

A természetet bemutató táblák esetében javasolt a kipusztult védett állatfajoknak (pl. folyami rák, sárgafoltos szitakötő, lápi póc) emléket állítani.

Módosítás dátuma: 2021. április 17. szombat, 18:35
 

Tavirózsa a Facebook-on!