ÜLTESS ERDŐT A MADARAKKAL! PDF Nyomtatás E-mail
2021. december 03. péntek, 13:58

Szajkós erdőfelújítás a veresi Fenyvesben – 2021. december 4., 9.30 óra

Erdő szerte azt szajkózzák, hogy veresi és szadai emberek madarakkal összefogva (!) tölgyerdőt fognak ültetni a Pamut-tó melletti Fenyvesben.

Mi a csuda fog történni a határban?!

Régóta ismert, hogy a szajkók ősszel és télen nagy mennyiségű tölgymakkot ásnak el élőhelyük környékén. A makkok egy részét elfogyasztják, a maradékból azonban tavasszal kicsíráznak a kis tölgyfa csemeték. Egy friss kutatás szerint Európában vannak olyan erdők, ahol a fák több mint a felét a szajkók ültették.

Az 1950-es években telepített, közel 49 hektár kiterjedésű erdei fenyves már öregedőben van, egyre több a kidőlt fa, ezért időszerű a felújítása. Ehhez a Tavirózsa Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai támogatásával 2021. december 4-én lakossági akciót szervez, melynek során 10 db tálcát helyezünk ki és töltünk fel a csertölgy makkjaival.

Felső kép: makktálca egy fenyvesben (Pilisi Parkerdő Zrt.). Az alsó képen a világ egyik legöregebb csertölgye látható (kora: 820 év, magasság: 25 méter, kerülete: 6,7 méter; Dokiovchi, Bulgária)

Miért nem fenyőt ültetünk ismét?

Elsősorban azért, mert egy tájhonos tölgyesben legalább ötször annyi virágos növény, rovar-, madár-, emlős- és gombafaj él, mint egy tájidegen fenyő ültetvényben. Ezen kívül a cseres tölgyesek a nagyobb biodiverzitásuknak (változatosabb élőviláguknak) köszönhetően a klímaváltozás hatásainak is ellenállóbbak. A csertölgy elterjedésének súlypontja a Mediterrán térségben van, így a kocsánytalan tölgyhöz képest jobban bírja a melegebb, szárazabb klímát.

Szajkózz velünk! - az akció forgatókönyve:

1. Gyülekező a Pamut-tó melletti Fenyves „Újjászületés” nevű szobránál 2021. 12. 04-én 9.30 órakor (GPS koord.: 47.64146371870121, 19.277516440876315).

2. Makktálcák (10 db) kihelyezése és feltöltése makkal, Tatár Sándor, Szegedi László (Pilisi Parkerdő Zrt.) és Kisák Péter főkertész vezetésével. [A csertölgy makkok a Pilisi Parkerdő Zrt. adománya, a makktálcákat Boros Gábor (VUE) készítette.]

3. A Tavirózsa Egyesület által korábban kitett madárodúk (10 db) tisztítása, Piros Zoltán (MME) vezetésével

4. 12.30 óra: közös bográcsozás (korhelyleves erdei gombával) a szobornál – az ebédet készíti: Krenedits Sándor (Tavirózsa Egyesület). Kérjük, hogy hozzanak magukkal edényt vagy tányért, ill. evőeszközt!

A szajkó tojásai

A későbbiekben az alábbi tevékenységek várhatók a projektben (ezeken is bárki részt vehet, akár családok, civil szervezetek is!):

- 2022. február végéig a tálcák rendszeres feltöltése lakossági segítséggel (makk a veresi Gamesztől vételezhető díjmentesen),

- 2021. december: felhívás fotó- és videó versenyre, 2022. január: díjazás,

- 2022. április, október egyes kijelölt erdőrészletek fáinak és kicsírázott tölgycsemetéinek felmérése Veresegyház főkertészével (monitoring),

- 2022. november: makktálcák ismételt feltöltésének elindítása,

- 2023: erdei tornapályák és pihenőhelyek létrehozása, fák és cserjék monitoringjának folytatása.

A makktálcák tervezett, és a madárodúk meglévő helyei:
További információk
Szárnyas erdőfelújítás:
A szajkó és a hangja:
A csertölgyről:
Papp (2005): A szajkó (Garrulus glandarius l.) szerepe és jelentősége a természetközeli erdőgazdálkodásban. Tájökológiai Lapok 3 (1): 1–12:
Az akció támogatói:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Változás Útján Egyesület (Szada)
Gamesz - Veresegyház
MME Gödöllői Helyi Csoportja